Ambulant begeleider Nienke vertelt

Een relatie opbouwen, er echt zijn voor de ander. Dat is wat collega Nienke, ambulant woonbegeleider in Rotterdam Kralingen, drijft. Ze zet zich in om cliënten een stap verder te helpen. ‘Herstel heeft tijd nodig, ik vind het mooi om hierin het verschil te maken.’

Nienke is sinds 2002 in dienst bij Ontmoeting. De wijk waar ze werkt is bijzonder, omdat hier zowel de rijkste als de armste mensen van Nederland heel dicht bij elkaar wonen. Haar werk is dynamisch en de cliënten heel verschillend, daarom is elke dag en ook elk traject anders. ‘Hierdoor verveelt het werk zelfs na zoveel jaren nog steeds niet en ga ik dagelijks met plezier naar m’n werk.

Het werk verveelt zelfs na zoveel jaren nog steeds niet en ik ga dagelijks met plezier naar m’n werk.

Nienke Koppejan

Mijn werkdag

Een gemiddelde werkdag begint met een dagopening met collega’s, waarbij we zingen, bidden en samen uit de Bijbel lezen. We bespreken de urgente zaken met elkaar. Verder bestaat mijn dag voornamelijk uit afspraken met cliënten bij hen thuis of op kantoor. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die bankslaper zijn, op een bootje slapen, in een kraakpand wonen of in de nachtopvang verblijven. Regelmatig ga ik mee naar afspraken bij de gemeente, het ziekenhuis of de verslavingszorg.

Verschil maken

Het raakt me als ik zie hoeveel pijn, afwijzing, frustratie, boosheid en verdriet er is in levens van mensen. Herstel heeft tijd nodig en is hard werken voor de mensen zelf. Toch besef ik dat we het verschil mogen maken. Onze ondersteuning helpt om andere keuzes te maken, mensen krijgen de kans om een nieuwe richting in te slaan.

Als hulpverlener wil ik er als mens echt zijn voor de ander, door mijn hart open te stellen en een relatie op te bouwen. De liefde en compassie die Jezus mij geeft, mag ik uitstralen door er te zijn voor de ander. Ik merk dat cliënten zich hierdoor gezien en gehoord voelen. En als we het soms zelf niet weten, mogen we bidden om inzicht en liefde voor onze cliënten. Ik vind het waardevol dat we de ruimte en vrijheid hebben om onze cliënten voor Gods troon te brengen. Waar onze armen te kort zijn, reiken Gods armen vele malen verder.

Geloof, hoop en liefde

Het geloof is de basis van waaruit ik mijn werk mag doen. Jezus heeft al onze cliënten op het oog. Hierdoor is er hoop en perspectief, ondanks dat het soms donker is en het veel geduld vraagt. De liefde van Jezus is bewogen en geduldig en houdt nooit op! Die liefde heeft Rotterdam nodig, daar kunnen we nooit teveel van uitdelen!’

Ook werken bij Ontmoeting?

Bij Ontmoeting ondersteun je cliënten bij verschillende hulpvragen, bijvoorbeeld op het vlak van dak- en thuisloosheid,  sociale, psychische en financiële problemen en herstel na detentie. Dit kan door ambulante begeleiding, dagbesteding, werktrajectbegeleiding, veldwerk of een functie op kantoor.