Ambulant begeleider Johanna vertelt

Ondersteunen, aansluiten bij hun leefwereld, betrouwbaar blijven. Dat is wat collega Johanna, ambulant woonbegeleider in Rotterdam, drijft. Ze ondersteunt cliënten in hun zoektocht naar een thuis. ‘Gezien de woningnood vraagt dit van cliënten vaak veel geduld.’

Johanna is sinds 2015 in dienst bij Ontmoeting, als ambulant woonbegeleider. Iedere werkdag ziet er weer anders uit en loopt meestal niet zoals gepland. Haar gemiddelde werkdag is gevuld met afspraken met cliënten, bij hen thuis of op kantoor. ‘Tijdens deze afspraak kan er van alles aan bod komen. Iedere cliënt volgt zijn eigen proces. Ik ben aanwezig om hen te motiveren en te ondersteunen bij de stappen die gezet moeten worden.

Iedere keer weer raakt het levensverhaal van cliënten mij.

Johanna van Wijk

Mijn werkdag

Praktisch gezien ondersteun ik een cliënt in de zoektocht naar een ‘thuis’. Voor mij is thuis een blijvende plek waar je je veilig en geliefd weet. We bieden een kamer van Ontmoeting aan of vragen urgentie aan. Maar dit vraagt vaak veel geduld van een cliënt. Vanwege de hoge woningnood zijn er, zeker in Rotterdam, lange wachttijden.

Ik ben een voorbijganger in het leven van de cliënt. Soms de zoveelste begeleider die een cliënt al heeft gehad. Ik probeer vooral als mens naast de ander te staan. In alle weerbarstigheid die dit met zich meebrengt. Ervaring leert dat een cliënt die ik vandaag een thuis probeer te bieden morgen boos op me is, doordat ik in zijn of haar ogen een fout heb gemaakt. Betrouwbaar zijn en blijven vind ik hierin belangrijk.

Ontheemd

Mijn geloof vormt mijn blik naar deze gebroken wereld, naar de mensen om mij heen. Ik verlang ernaar om door de ogen van Jezus naar de ander te kijken, Zijn handen en voeten te mogen zijn. Mild en genadig in mijn oordeel. Uiteindelijk hebben de cliënt en ik gemeen dat we ten diepste ‘ontheemd’ zijn, onderweg. Met hopelijk hetzelfde verlangen naar Huis.

Gebrokenheid

Iedere keer weer raakt het levensverhaal van cliënten mij. De gebrokenheid die je terugziet in ieder leven. Er is vaak nauwelijks een netwerk om de cliënt heen, weinig tot geen vertrouwen in een ander. Ik hoop door mijn werk betekenis te geven. Door present te zijn, een luisterend oor te bieden en betrouwbaar te zijn. Het is waardevol om te zien dat een cliënt vertrouwen krijgt en veiligheid ervaart om kwetsbaar te zijn. Om van daaruit te mogen groeien, met vallen en opstaan.’

Ook werken bij Ontmoeting?

Bij Ontmoeting ondersteun je cliënten bij verschillende hulpvragen, bijvoorbeeld op het vlak van dak- en thuisloosheid,  sociale, psychische en financiële problemen en herstel na detentie. Dit kan door ambulante begeleiding, dagbesteding, werktrajectbegeleiding, veldwerk of een functie op kantoor.