Uitdagingen van ex-gedetineerden

Als verwijzer ben je ongetwijfeld bekend met de uitdagingen waar ex-gedetineerden mee te maken krijgen wanneer ze terugkeren naar de samenleving. Het vinden van werk, huisvesting, het op orde krijgen van je financiën en het krijgen van de juiste gezondheidszorg kan moeilijk zijn. Ook kan je te maken krijgen met sociale stigma’s als je terugkomt uit detentie, wat voor uitdagingen kan zorgen. Als er na de detentie nog steeds sprake is van een justitiële titel, biedt Ontmoeting FZ een specifiek forensisch zorgaanbod om deze ex-gedetineerden te ondersteunen.

Gepersonaliseerde forensische zorgdiensten

Ons forensisch zorgaanbod zijn ontworpen om ex-gedetineerden te helpen bij hun succesvolle terugkeer naar de maatschappij. We bieden gepersonaliseerde ondersteuning aan om hen te helpen bij het vinden van werk, huisvesting en andere belangrijke zaken. We begrijpen dat elke ex-gedetineerde unieke behoeften heeft en we passen onze diensten daarop aan.

Veelgestelde vragen

  • Hoe geven we het principe van ‘eigen regie’ invulling in de omgang met uw cliënt?

    Tijdens de intake willen we inzicht krijgen in de motivatie van de cliënt. Die motivatie weegt zwaar mee bij het plaatsingsbesluit. Eenmaal in het traject is die motivatie tijdens de begeleidingsgesprekken een terugkerend gespreksonderwerp om verder te komen.

    Soms maakt een cliënt moeilijke dingen mee tijdens zijn verblijf bij ons. Dat kan leiden tot problematisch gedrag. Ook in zo’n situatie proberen we de cliënt zelf aan  te laten geven hoe hij hieruit kan komen. We geloven niet in het blind inzetten van extra controles op bijvoorbeeld middelengebruik. Uiteindelijk zijn dit belangrijke leermomenten voor de cliënt, waarbij de cliënt kan aangeven welke (extra) begeleiding of controle hem zou helpen. Dat voegen we samen met onze ervaring en expertise om zo maatwerk te bieden in deze situaties.

  • Hoe monitoren jullie de ontwikkeling van mijn cliënt en wat gebeurt er bij tegenslagen?

    Aan het begin van het traject praten we met uw cliënt over moeilijke momenten. We vragen welk gedrag daarbij hoort, zodat we in actie kunnen komen als we later dat gedrag zien. Daarvoor maken we een signaleringsplan.

    In dit plan gebruik we de Stoplichtmethode. Meteen als we gedrag zien dat van groen naar oranje gaat, gaan we in gesprek met de cliënt. Hoe kunnen we verdere ontwikkeling naar rood voorkomen? Wat heeft de cliënt nodig en hoe kan hij dit in toekomst eventueel voorkomen? Ook kijken we of de verwijzer betrokken moet worden en input kan leveren.

    We organiseren een multidisciplinair overleg als de situatie daar om vraagt. Een time-out in de justitiële inrichting van herkomst kan een uiterste optie zijn wanneer dit past binnen het justitiële kader. Daarna pakken we de draad graag weer op.

  • Hoe weegt Ontmoeting FZ tijdens het traject de belangen af van de samenleving en van mijn cliënt?

    Ons uitgangspunt is de mens die we gaan begeleiden, behandelen, ondersteunen en zo een nieuwe kans bieden. Tegelijk weten we dat de voorgeschiedenis van de cliënt risico’s met zich meebrengt. De kaders die daarbij horen, houden we scherp in het oog. Risico’s voor de maatschappij wegen altijd mee in de besluitvorming. Zo nodig zoeken we overleg met u over vervolgstappen. We merken dat deze transparante werkwijze waardering krijgt van verwijzers. Moeilijke momenten komen daardoor niet snel onverwacht, omdat we u zorgvuldig informeren over ontwikkelingen.

Individuele en groepsbegeleiding op maat

Onze individuele begeleiding is gericht op het aanpakken van specifieke uitdagingen waar ex-gedetineerden mee te maken krijgen. Onze begeleiders werken één-op-één met elke cliënt om hen te helpen bij het vinden van werk, huisvesting en gezondheidszorg, indien nodig. We bieden ook groepsbegeleiding aan, waarmee ex-gedetineerden elkaar kunnen ondersteunen en hun sociale vaardigheden kunnen verbeteren.

Hulp na detentie van hoge kwaliteit

Als verwijzer kun je erop vertrouwen dat Ontmoeting FZ zich inzet voor het bieden van hoogwaardige forensische zorg aan ex-gedetineerden. We werken samen met verschillende instanties en organisaties om een naadloze overgang naar de maatschappij te bieden. Onze deskundige begeleiders werken nauw samen met de cliënten en andere betrokken partijen om ervoor te zorgen dat elke ex-gedetineerde de ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft.

specialist in forensische zorg

Kortom, als je op zoek bent naar forensisch zorgaanbod voor ex-gedetineerden, is Ontmoeting FZ de juiste keuze. We bieden individuele en groepsbegeleiding, voorlichting en gepersonaliseerde ondersteuning om ex-gedetineerden te helpen bij hun terugkeer in de maatschappij. Neem vandaag nog contact met ons op om te zien hoe we kunnen samenwerken om deze cliënten te ondersteunen.