RENDER ZONE

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/

homepage

Op deze pagina:
 
Een Intel sprookje

i3 - i5 - i7 mythe

17 jan. 2017


Intel processor Mythe

Intel, de grootste processor fabrikant ter wereld hanteerd een systeem van i3, i5 en i7 groepen processoren voor de gangbare processor lijn.

Veel mensen denken dat het noemen van "i5" al voldoende is om een bepaalde processor te kwalificeren.

Niets is minder waar!

In de standaard (nog overgebleven) PC winkels zullen ze u ook niet veel verder helpen. Soms krijgt u een advies wat lijnrecht tegen dat van uw wensen ingaat.

In Nederland kennen we slechts 2 speciaal computer zaken.

In de voorlichting speelt de commercie steeds een dwingende rol, of de voorraad in het achterhuis.

Het noemen van i3, i5 en i7 zegt helemaal niets. Essentieel is dat u weet van welke generatie het is.

De laatste generatie is van augustus 2016, waarbij Intel zijn ZEVENDE GENERATIE aankondigde.

Om de zoveel maanden komen er nieuwe groepen i3, i5 en i7 processoren bij, die van een bepaalde generatie zijn.

Oudere generaties zijn steevast goedkoper bij de inkoop, maar voor de klant zeker niet beter. Krijgt u een oudere generatie in de maag gesplitst, dan heeft u ook een ouder (goedkoper) moederbord, met alle gevolgen van dien.

Probeer dan ook altijd een processor van de laatste generatie te bemachtigen.

Bedenk dat de i3 serie de onderkant van de technische mogelijkheden weergeeft, tevens de goedkoopste. Vaak voor simpele laptops gebruikt.

Ongeschikt voor serieus 3D tekenwerk.

De i5 serie vormt de middenmoot, met wat meer technische verfijningen.

Meestal ongeschikt voor serieus 3D tekenwerk.

De i7 serie vormt de "top" van de gangbare serie. Indien u binnen de i7 serie een geschikte candidaat (afhankelijk van de prijs) hebt gekozen dan zult u deze in samenwerking met een modern (ook bij moederborden hebben we het over generaties) moederbord deze voor 3D tekenen en renderen kunnen toepassen.

Of het inderdaad topmodellen zijn? Zeker niet. In de loop van de tijd verschijnen er echt professionele processoren, die vaak van een generatie terug zijn en een veel hogere aanschafprijs vertegenwoordigen. Ze worden voor bijzondere toepassingen uitgebracht.

De technische eisen voor bv. SketchUp Pro zijn: een meer dan goede grafische NVIDIA kaart, een modern moederbord, snel en veel RAM geheugen en een Intel i7 processor met een redelijke kloksnelheid.

Het aantal cores is bij 3D tekenprogramma gebruik oninteressant.

Het aantal cores is pas belangrijk bij het gebruik van Render programma's die met de processor rekenen. Minimaal 4 cores, maar meer is beter. En renderprogramma's die met de processor renderen worden er met het jaar minder, omdat fabrikanten overschakelen naar mengvormen of naar het veel snellere CUDA core renderen. De eisen die dan aan de computer hardware worden gesteld staan soms haaks op die van voor een 3D tekenprogramma.

Het is dus zaak om u zo optimaal mogelijk vooraf te informeren. Zodat u beslagen ten eis komt als het gaat om een aanschaf.

Indien u verzuimt om u in de materie te verdiepen (ik ga er van uit dat deze mensen mij zo goed mogelijk adviseren), dan komt u vrijwel altijd met de computer thuis (of per postorder) die het snelst van de plank moest worden geduwd.

Wilt u vrijblijvend advies over technische computer zaken? Stuur een E-mail naar info@ontmoeting.nl en wij zullen u onafhankelijk van de verkoop (wij verkopen geen computers) advies geven.

 

Bekijk ook de startpagina met oudere generatie processoren

homepage

omhoog