RENDER ZONE

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/

homepage

 

2016: een omwenteling in renderwereld?


Een keerpunt in de manier waarop we in de toekomst gaan renderen ?

Of gewoon een nieuwe impuls om de bakens over een tijdje heel langzaam te verzetten?

Het maken van een rendering gaat van UREN naar minuten en nu naar SECONDEN !

 

Render geschiedenis
met de jaartallen:

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/70-tijdschaal.html#jaartal

Na de evolutie van 3D teken- en ontwerp programma's werden er rond 1970 - 1990 steeds meer uitvindingen gedaan, die het mogelijk maakte om met bescheiden (voor die tijd) hardware toch een redelijk resultaat neer te zetten.

De grote drijvende krachten waren in eerste instantie de uitvinders en onderzoekers die puur vanuit wetenschappelijk en artistiek oogpunt een weg probeerden te zoeken in de mogelijkheden, verbeteringen en versnellingen bij het maken van renderingen.

Vaak waren de onderzoekers in het geheel niet commercieel ingesteld en werden de vindingen geheel en al openbaar gemaakt, zodat iedereen (ook de fabrikanten) er kostenloos gebruik van konden maken.

Menige fabrikant van render programma's heeft dan ook medio 2016 een groot aantal van deze vindingen van het eerste uur in zijn of haar renderprogramma verwerkt. Soms voorzien van aantrekkelijke zelf bedachte verkoopnamen.

 

Medio 2016

In de huidige tijd is het RENDER LANDSCHAP danig door elkaar geschud, waarbij Ray Tracing en 'Physically correct' renderingen de boventoon voeren.

Elk half jaar komt er een nieuw renderprogramma op de markt bij, wel of niet voorzien van financiële ondersteuning of een kick-start project.

Het merendeel van deze render oprispingen verdwijnt na verloop van tijd geruisluis van het toneel. De gerenomeerde namen zoals Maxwell, Iray, Mental Ray, RenderMan, Artlantis, Thea, KeyShot, Renderin, SU Podium en vele anderen hebben commercieel nadeel van al deze nieuwkomers, die telkens een stukje van de markt (lees een deel van hun te besteden ontwikkelings budget) komen afsnoepen.

 

Overzichtje van enkele bekende render programma's:

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/r10-beste1.html

Wat opvalt is de houding van ontwikkelaars, waarbij algoritme-software ontdekkingen soms jarenlang op de plank liggen te verstoffen. Om na vijf of meer jaar ineens marktrijp te worden gemaakt, afgestoft en van een nieuwe naam te worden voorzien.

Nog steeds leveren de universiteiten wereldwijd een groot aantal onderzoekers af, die elk op hun eigen manier een bijdrage leveren aan het verbeteren en versnellen van de render- software techniek. Na de afstudeeropdracht en het verlaten van de universiteit is het met het onderzoek meestal gedaan.

Zijn er dan geen grote render fabrikanten, die miljoenen investeren in het verbeteren van hun software? Ze zijn schaars en het is een goed bewaard geheim hoeveel software programmeurs er echt bij het ontwikkelen zijn betrokken en om wat voor een budget het gaat. Sommigen spreken over honderden programmeurs, maar de locatie waar ze zich bevinden geeft volgens Streetview ruimte van maximaal 15 man. Maar met virtuele kantoren kan er natuurlijk meer gebeuren. Render programmeurs worden angstvallig achter gesloten deuren gehouden, bij sommige render fabrikanten zijn er twee tot drie kopstukken, die regelmatig op symposia van zich laten horen.

Geheim

Nog geheimer, maar ook onvoorspelbaarder is de datum waarop zo'n nieuwe Upgrade of nieuw render programma op de markt wordt gebracht. De meeste rendermerken verschijnen nooit op zo'n plaform, waar ze moeten vertellen waar ze mee bezig zijn geweest het afgelopen jaar en wat ze van plan zijn. Het zijn ware middeleeuwse kastelen met opgetrokken slotbrug.

We zien een dergelijke opstelling ook bij "het eten van morgen" bij de Keuringsdienst van Waarde. De TV-makers moeten steeds meer moeite doen om bij voedselverwerkende bedrijven binnen te komen en te mogen filmen. Het zijn gesloten bedrijven. En de roep dat het de concurrentie in de kaart zou spelen is in veel gevallen alleen een verzindsel.

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/

Bij renderbedrijven kunnen en mogen er geen foto's worden gemaakt, geen films of interviews op locatie en al helemaal geen bezoekjes worden afgelegd. De programmeurs en wiskundigen zijn niet met naam bekend. Het zijn kleine kasteeltjes met een slotgracht eromheen waarbij de brug vaak open staat. Zelfs de marketing en sales van het bedrijf zelf, hebben nauwelijks contact met de eigenlijke ontwerpers van de software.

Voor dergelijke bedrijven zou het goed zijn om hun strategie aan te passen, niet meer dan een jaar in stilte iets ontwikkelen (wat weet de klant niet), maar per kwartaal duidelijke doelen stellen en dat van te voren communiceren aan de doelgroep.

Hoe anders is dat met render bedrijven, die er wel zorg voor dragen dat ze in dagelijks contact (visa versa) staan met hun doelgroep. Een goede uitleg (handleiding) en een goed en technisch juiste beantwoording van Forum vragen (op tijd) kweken veel goodwill.

 

De rendermarkt is relatief klein

De grote kracht achter de ontwikkelingen op rendergebied vinden in het geheel niet plaats bij de renderfabrikanten en onderzoekers, de grote kracht komt uit de Games- en Animatie wereld. Waar veel meer geld beschikbaar is om alles uit de kast te halen om een spel en animatiefilm tot een succes te maken. Als we alleen al even kijken naar Pixar en Walt Disney, dan zien we bedrijven die tot het uiterste gaan om software te optimaliseren, maar ook aan de hardware wordt heel veel geld geïnvesteerd. En ook aan ontwikkeling en onderzoek wordt veel meer geld uitgegeven dan bij welke render fabrikant dan ook.

Maar ook in de Games markt zijn nieuwe ontwikkelingen, waarbij Game Maker Mark Overmars (Professor aan de Universiteit van Utrecht) zegt dat de beginnende GAME ondernemer zich moet richten op elke veertiendagen afleveren van een nieuwe spel. In plaats van zich te richten op het maken van "het beste Game ooit" gedurende een aantal jaren. Met deze filosofie werd Tingly Games opgericht die Games volgens de html5-techniek ontwikkeld. Waardoor deze op alle platformen (tablets, smartphones en desktops) kunnen worden bekeken. Hij adviseert om vooral niet met Unity aan de slag te gaan. Tingle Games ging samen met BoosterMedia en vormde zo de nieuwe CoolGames.

http://www.tinglygames.com

http://corporate.coolgames.com/

Tingly games lezing van Mark Overmars voor toekomstige GAME ontwikkelaars.

 

Hoe gaat dat in zijn werk?

http://corporate.coolgames.com/studio/

 

CPEU4 - Digital - How to use software technology to create a sustainable game company

Gepubliceerd op 29 jun. 2016

"I love software technology. And I love games. In this talk I will share my experience in creating successful game companies with a strong focus on technology. Creating an innovative technology tool-chain helps in fast prototyping, reducing development time, limiting bugs, and supporting more platforms and publishing opportunities, considerably reducing the risks that many game companies face. And it is fun.

In particular I will describe how we formed the company Tingly Games using this approach. Tingly Games (www.tinglygames.com) produces casual games using HTML5 technology. Our technology tool-chain made it possible to develop two new games each month with a team of less than 10 people. Our games are now available on game portal all over the world, both for mobile and for desktop. Recently Tingly Games merged with BoosterMedia to form CoolGames, the most prominent HTML5 game developer in the world.

https://youtu.be/mxzP0ifVTtY


Of dezelfde filosofie van Mark Overmars ook garant staat voor succes en zou kunnen worden toegepast bij renderprogramma's is geen vraag. Render programma's vragen een forse hoeveelheid wiskundige- en programmeer kennis, kennis die meestal door universiteiten kan worden geboden. Op het gebied van "Physical correct" software zijn bij geen enkel rendermerk opzienbarende versnellingen te verwachten, alhoewel de aankondigingen op de internet pagina's duidelijk anders suggereren.

Zodra er een doorbraak is met een veel kortere rendertijd, dan is het vrijwel altijd ten koste van de natuurkundige onderliggende principes die dan geweld worden aangedaan. Op het gebied van de hardware zijn wel opzienbarende ontwikkelingen gaande, vandaar dit artikel.

Bij renderprogramma's die hybride zijn of met CUDA of OpenCL kunnen renderen met de grafische kaart gaat het steeds sneller, NIET omdat de software sneller is geworden, maar de grafische hardware kaarten wel.

 

Games is massa en massa is geld 

De wereldmarkt voor Games is $ 100 miljard in 2016, mobiel is goed voor 37%.

newzoo.com link

Europe neemt daar 24% van voor zijn rekening, Amerika 25% en Azië47%. Alleen al de Chinese markt is goed voor $ 29 Miljard omzet, aldus de onderzoekers.

De Nederlandse Games markt zou goed zijn voor $ 464 miljoen in 2015 met ruim 6 miljoen Gamers alleen al. Aldus Newzoo.com

De rendermarkt heeft veel voordeel van al die geØnvesteerde miljoenen bij GAMES, veel van de technieken die nu in GAMES voorkomen zien we enkele jaren later in renderprogramma's terug.

 

Zelfs deze grafiek uit 2013 laat zien dat de grafische kaart in snelheid omhoog schiet, terwijl de snelste processor verwachting (groene lijn) nauwelijks meer kan en zal oplopen.

MacPro CPU/GPU performance Evolution.

 

35 jaar van microprocessor trends. De frequentie blijft vrijwel gelijk, het aantal transistoren neemt sterk toe en het aantal cores neemt langzaam toe. Het opgenomen vermogen zal in de loop van de tijd steeds verder afnemen.

 

Ook in 2015 laat de curve zien dat van de kant van de processormarkt we de komende jaren geen opzienbarende ontwikkelingen zullen kunnen verwachten. Wel wordt het integratieproces steeds kleiner en het opgenomen vermogen eveneens, waardoor er kleinere computers mogelijk worden in kleinere omhullingen en met minder koeling.

De ARM architectuur van de Britse Acorn Computers Ltd heeft bewezen dat vanaf 1985 (ARM-1 prototype) er een enorme evolutie heeft plaatsgevonden. Apple, Samsung en Microsoft maken gebruik van ARM processorkernen.

http://www.arm.com/products/processors/

Voor $ 32 Miljard is ARM overgenomen (18 juli 2016) door SoftBank, het Japanse telecom en internet bedrijf. Waarbij de verwachtingen zijn dat de ARM processor ook de desktop en laptop incl. servermarkt zou kunnen gaan beheersen.

De drijvende kracht achter NVIDIA Huang CEO met de nieuwe GTX 1080.

 

De GTX 1080 met specificaties die niet de standaard curve volgt. NVIDIA afbeelding.

 

Renderen in 2016: Omwenteling of keerpunt?

Wie het weet mag het zeggen. Velen hebben geen enkel idee wat er achter de schermen al vele jaren achtereen aan werk is verricht op het gebied van het verbeteren en versnellen van de render soft- en hardware.

In het algemeen bezit de algemene render gebruiker een standaard computer, die zeker niet in eerste instantie voor dat doel is aangeschaft. De investeringsbereidheid om speciaal voor het maken van renderingen in de buidel te tasten is nog te gering. Alleen bij specifieke renderbedrijven zien we fantastische hardware oplossingen om de renderingen in heel korte tijd te maken.

Zelfs bij aanschaf van bijvoorbeeld Artlantis Studio of Render (resp. 990 en 500,- euro) bleek uit een eerder overzicht in het Artlantis Forum (eind 2015) dat de gemiddelde render gebruiker eigenlijk gemiddeld genomen over onderbemeten PC hardware beschikte.

 

Try and render time, Artlantis Forum

http://artlantis.com/_forums/viewtopic.php?f=10&t=11227

Het gevolg is dat de render fabrikanten zich richten op deze algemene deler/hardware. En al vanaf het begin van de render ontwikkeling de renderingen (gedwongen) maken met de processor van de gemiddelde huis-tuin-en-keuken computer.

De processor is natuurlijk al vanaf het begin van de computer de belangrijkste sleutel, waarmee alle losse onderdelen worden bestuurd en aangestuurd. Een universeel rekentuig dat echter zijn houdbaarheidsdatum al jaren geleden heeft bereikt als het gaat om parallele processen te kunnen versnellen. Het ontwikkelen van een GPU render programma is hogeschool/universiteits niveau werk. Er zijn maar weinig specialisten die deze kennis in huis hebben.

 

CPU

UserBenchmark

http://cpu.userbenchmark.com/Software

http://www.pcsnellermaken.nl/windows/pc-speed-test/

In het overzicht treffen we alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren op processor gebied aan:

https://www.cpubenchmark.net/

De processor is in de begintijd steeds in kloksnelheid verhoogd, waardoor de consument gemakkelijk de snelheid/prijs verhouding bij de aanschaf van een nieuwe computer kon aflezen.

In 1970 tot aan 2002 - 2003 was de Moore's wet nog van toepassing, elke anderhalf jaar kon weer een nieuwe snelheid aan de processor worden toegekend. De curve boog langzaam om naar beneden en een nieuwe serie processoren was op tienden van een Giga Hertz sneller of minder snel. De grote verschillen en verbeteringen waren verdwenen. De consument kon daardoor zijn eerder hoger getal van de klokfrequentie ten opzichte van de prijs niet meer uitvoeren.

De processor fabrikanten bedachten een nieuwe truc door meerdere cores in de chip op te nemen, waardoor de aanvankelijke lagere snelheid voor een deel zou kunnen worden gecompenseerd omdat er meerdere motoren tegelijk zouden kunnen gaan werken. Bij het gebruik van 3D programma's, die het moeten hebben van één enkele core, worden we nu geconfronteerd met nieuwe processoren, die op papier langzamer zijn dan hun voorgangers. Toch zijn er wel kleine voordelen bij de laatste generatie i7 processoren te melden, in de marge. Daar kwam bij dat de grootste CPU bouwer Intel de snelle opkomst van grafische kaarten wilde afremmen door grafische functies in de CPU te bouwen, waardoor de schermopbouw trager verloopt, er minder VRAM of cache geheugen beschikbaar is en waardoor de chipruimte voor de processor zelf (met meer cores) in het gedrang is gekomen. 60% van de chipruimte van de gangbare 6e generatie CPU Intel chips wordt ingenomen door de Intel Graphics en dus niet door de processor.

Er kwamen meer trucs, het aantal transistoren nam sterk toe, het opgenomen vermogen nam af en de cache geheugens (L1, L2 etc.) deden hun intrede, samen met de Threads. Met behulp van multithreading kon de verwerking over meerdere processoren worden gesplitst. Zelfs bij een computer (niet meer te koop) met 1 processorkern is het mogelijk met meerdere threads het proces sneller te laten verlopen.

 

De huidige (Intel) processor lijn bestaat uit:

6e generatie Intel processoren geïntroduceerd tijdens de IFA in Berlijn, 2015.

48 modellen werden daar getoond, die allemaal voorzien zijn van geïntegreerde grafische functies (Intel Iris Graphics) en van 2 tot max. 4 cores bezitten. In snelheid varierend tussen de 2,2 GHz en 3,5 GHz.

De topmodellen kregen meer cores toebedeeld: i7-5690X, i7-5930 en i7-5820K met resp. 8, 6 en 6 cores, met aanzienlijke prijzen.

 

GPGPU (general-purpose computation on graphics processing units

Er waren twee ontwikkelingen die met elkaar verband hielden, die de trage processor weer een nieuw elan konden meegeven door de grafische kaart niet alleen maar voor de beeldopbouw te gebruiken, maar voor snelle parallele berekeningen in te zetten, zoals bij render programma's mogelijk is.

NVIDIA bracht CUDA (GPGPU) techniek uit (2006-2007), die alleen op NVIDIA kaarten kan worden toegepast. Octane Render uit Nieuw Zeeland ontwikkelde onder de naam Refractive Software een render programma die van de CUDA cores gebruik ging maken. In maart 2012 werd Refractive Software overgenomen door OTOY, de huidige fabrikant eigenaar van deze Octane render software.

Het CUDA platform kan worden gebruikt met de programmeertalen C, C++ en Fortran.

De eerste open source API, die gebruik moest gaan maken van de veel snellere grafische kaarten was OpenCL (2008). In eerste instantie door Apple opgezet en in 2016 door Apple min of meer afgestoten om plaats te maken voor Apple's eigen API's.

https://www.olcf.ornl.gov/support/system-user-guides/accelerated-computing-guide/#3056

http://docs.nvidia.com/cuda/index.html#axzz4EeU2V8Nh

http://meseec.ce.rit.edu/722-projects/fall2012/1-4.pdf

Octane ontwikkelde zich als een razendsnel renderprogramma, dat als enige voorwaarde om te kunnen gebruiken was de NVIDIA CUDA grafische kaart in de computer.

NVIDIA bracht iRay uit, een Global Illumination rendering techniek, die volgens de natuurkundige wetten het licht en de materialen opbouwt. De Iray techniek is in een aantal render programma's als opgenomen. Inmiddels is het mogelijk om met Iray zowel de GPU (CUDA cores) maar ook de CPU aan het rekenen te zetten, ook over een netwerk met verschillende PC's en ook met meerdere grafische kaarten met SLI.

Er zijn diverse render programma's, die exclusief, of wat meer voorkomt in hybride stijl, gebruik maken van CUDA cores of GPGPU van AMD met ondermeer OpenCL.

 

High-Performance Computing

What Is GPU Compute?

http://www.amd.com/en-us/products/graphics/server/gpu-compute

De hybride methode betekent dat een render programma in staat is om niet alleen één of meerdere grafische kaarten aan het werk te zetten om te renderen, maar ook de CPU met alle beschikbare cores en threads van de computer. En om het nog aantrekkelijker en sneller te maken met SLI (NVIDIA) of met Crossfire (AMD).

 

GTX 1060, GTX 1070 en GTX 1080

aantrekkelijk geprijsde super render motoren

maar ondermeer iRay gebruikers moeten nog even geduld hebben.

 

De SUPER NVIDIA GTX 1080 GPU SPECIFICATIES

 

GeForce GTX 1080

NVIDIA

GPU architectuur: Pascal

CUDA Cores: 2560

Base clock 1607 MHz

Boost clock 1733 MHz

Memory configuration: 8 GB GDDR5X

Memory bandwidth: 10 GBps

Boost Clock 1,4 x relatief, 1733 MHz actual

9 Terra flops

Founders Edition price: $ 700,00

vanaf 27 mei 2016 door NVIDIA op de markt gebracht

16 nm FinFET Chip construction

 

VR Physics Ready

NVIDIA's Ansel (screenshot capture for Gamers)

SLI Ready met SLI HB BRidge, 2 x zo snel als Maxell

SLI HB Bridge alleen voor de GPU typen GTX 1080 en 1070 ($ 40,00).

 

NVIDIA GPU boost 3.0

Microsoft DirectX 12 API met feature level 12_1

Vulkan API ondersteund

Open GL 4.5

OpenCL (wellicht 1.1, maar in de NVIDIA specificaties niet afzonderlijk genoemd, er is een E-mail onderweg naar NVIDIA over deze ommissie). Die E-mail heeft echter het antwoord opgeleverd (NVIDIA medewerker), dat we maar bij de computer dealer om de hoek moeten gaan informeren.

"Unfortunately I have to inform you that we are just responsible for our professional line (TESLA, GRID and QUADRO). In this case please go back to your reseller. Thanks for your comprehension."

Het moge duidelijk zijn dat OpenCL een hoofdstuk is dat NVIDIA zo gauw als mogelijk wil afsluiten. Daarvoor in de plaats (met een andere intentie) ondersteunen ze Vulkan API van de Khronos group, cross-platform graphics and computer API, de moderne voortzetting van OpenGL.

Het onderscheid tussen OpenGL en OpenCL is dat GL een grafische API is die het mogelijk maakt om rendering commando's naar de grafische kaart te sturen met de bedoeling deze op het scherm weer te kunnen geven, of te wel voor een eerste voorlopige Preview bij een render programma.

OpenCL wordt meestal gebruikt bij parallele berekeningen, zoals bij het uitrekenen van de miljoenen lichtstralen voor een definitieve rendering, waarbij complexe 3D berekeningen in zo'n kort mogelijke tijd moeten kunnen worden uitgevoerd.

https://developer.nvidia.com/Vulkan

Bus support PCI E 3.0

OS Certifcation: Windows 7 - 10, Linux en FreeBSDx86

Maximale resolutie: 7680 x 4320 @ 60 Hz

Standaard display connectors: DP 1.4, HDMI 2.0b, DL-DVI

Meerdere monitoren ondersteund, max. 5 stuks op 4K res.

Multi projection perspective compensation

New surround sound physically based reflection calculation

 

HDCP 2.2

breedte: 2-slots

Graphics card power 180 W

Recommended system power 500 W

 

http://www.geforce.com/hardware/10series/geforce-gtx-1080

 

De GTX 1070 grafische kaart

 

APPLE professional kom op

Met deze aantrekkelijk geprijsde nieuwe grafische kaart serie van NVIDIA, kijken we met een gebogen hoofd naar de huidige Apple computerlijn. Al deze nieuwe interessante ontwikkelingen lijken helemaal aan Apple voorbij te gaan of te zijn gegaan. Heel jammer.

Apple zou dat in één keer kunnen inhalen door een echt werkstation als MacPro generatie 3 uit te brengen, waarbij vrijwel alle onderdelen universeel uitwisselbaar zijn. En waarbij uit alle beschikbare moderne grafische kaarten zou kan worden gekozen. Een soort APPLE-LEGO opzet, waarbij de consument zelf kan bepalen welke harde schijven, processoren, geheugen en extra aanvullende hardware er aan kan worden gekoppeld. Waarbij we heel snel de MacPro gen. 2 kunnen vergeten. In 2010 werd de Xserve-lijn ook al uit de handel genomen. Apple zou er goed aan doen om ook de onderkant, bij het onderwijs, een soort BBC board uit te brengen om het programmeren te onderwijzen.

Of het daar van komt? Schrijf Apple aan en vraag erom.

 

Apple's aging Mac Pro is falling far behind Windows rivals

april 2016

Link computerworld

 

Een slimme emmer?

maart 2014

https://tweakers.net/reviews/3391/de-nieuwe-mac-pro-cilindrisch-vernuft.html

 

We want a new MacPro

https://www.facebook.com/MacProsPlease/info?tab=page_info

Come on Apple I need a new Macpro now. Don't want form over function just a powerhouse machine with internal storage bays.

Hello Apple. We are the Creative Community and we are looking for a little clarity on one of our favorite products. The Mac Pro Tower. Is that too much to ask? Sincerely, Lou Borella (www.vg3tv.com)

 

OpenCL iets uit het verleden bij NVIDIA?

 

http://www.geforce.com/hardware/technology/cuda/faq

 

How does CUDA relate to OpenCL? 

Our CUDA C programming model was an inspiration for OpenCL and other programming interfaces. OpenCL, DirectCompute, our CUDA C and The Portland Group's CUDA Fortran extensions all use similar concepts for porting parallel applications to the GPU.

What language does NVIDIA recommend developers use?

OpenCL, CUDA C, CUDA FORTRAN, DirectCompute?

Why would someone continue to use CUDA C now that OpenCL is available?

What is the advantage to a developer?

 

This boils down to personal preference. Developers will use the programming interface most comfortable to them, i.e. one that supports a development environment, libraries and OS that they are accustomed to using.

Since NVIDIA and the CUDA architecture supports all of the above languages this choice sits with the developer. How a developer chooses a programming environment is based on a classic combination of questions: when they need to start their coding, what language they use today, what OSes they need to support, what other codes or libraries they need to implement, vendor technical support, legacy code they use, and so on.

As support for other languages and APIs matures, developers can port their code as needed since many of the programming concepts are similar. This is true of developing for the CPU today, no one forces a developer to use C, C++, C#, Java the developers get to choose, and in the end, developers benefits as they have a variety of choices.

De nieuwe render koning?

https://nl.hardware.info/reviews/6740/nvidia-geforce-gtx-1080-review-de-nieuwe-koning

 

6 mei 2016

Introducing the GeForce GTX 1080. Gaming Perfected.

https://youtu.be/JUL6Gc2g4kg


Al geruime tijd een vlakke curve als het gaat om de processor snelheid.

De grootste processorbouwer Intel zag de komst van de grafische kaart niet direct als een uitdaging om de totale PC sneller te kunnen laten werken. Het gaat dus duidelijk niet om de techniek of de vooruitgang of een visie, althans dat is de mening van diegenen bij Intel die de publiciteit besturen.

 

Ze reageerden met AGRESSIE en VERONTWAARDIGING. Ze voerden duidelijk het beleid waarbij ze openbaar maakten dat NVIDIA's CUDA helemaal niet in de geschiedenis boeken terug te vinden zou zijn.

 

Intel exec says NVIDIA's CUDA will be a "footnote" in history

febr. 2008

https://www.engadget.com/2008/07/02/intel-exec-says-nvidias-cuda-will-be-a-footnote-in-history/

Zelfs tijdens de introductie van de nieuwe serie CPU's bij IFA 2015 Berlijn moest er ten overstaan van meer dan 100 persmensen weer worden afgegeven op externe grafische kaarten, waarbij werd live aangetoond dat een Titan X grafische kaart stukken langzamer zou zijn, dan hun super Intel processor. Daarbij werden de specificaties van de 2 PC's niet meegedeeld, hetgeen voor een wetenschappenlijk test dus geen enkele waarde had. Het YouTube filmpje staat wellicht nog bij Google. Nee die staat er niet meer op, Intel heeft deze verwijderd kennelijk was het doel bereikt.

In allerlei technische onderwerpen kan een dergelijke onzin proef worden gedaan, bijvoorbeeld in de HiFi waarbij de ene luidspreker beter overkomt dan de andere, door simpelweg het volume van deze een halve decibel hoger in te stellen. De kwaliteit van de slechtere luidspreker is dan ineens beter. En zo worden vandaag de dag nog steeds luidsprekers 'gedemonstreerd' voor de verkoop.

 

The new 6th Gen Intel Core processors - IFA 2015 Berlin

6 september 2015

De YouTube film daarvan met de persconferentie voor de wereldpers is eraf gehaald, terwijl die van IFA 2014 van Intel nog wel te zien is. Het doel voor de pers was kennelijk bereikt. Waarbij de technische pers behoorlijk voor schut werd gezet, in ieder geval werden ze niet voor deskundig en vol aangezien. Waarom heeft geen van de journalisten tijdens die persconferentie zijn hand opgestoken en is naar voren gelopen? Uit respect voor Intel, of uit luidheid ?

Het zit kennelijk in de DNA van CPU bouwers, maar iedere technicus kan direct voorrekenen en bewijzen dat ze geheel en al ongelijk hadden en hebben.

Voor een high-tech bedrijf als Intel een regelrechte afgang, waarbij duidelijk wordt wat marketing en sales proberen om te buigen.

 

"Intel is running out of steam and it is no longer possible to make the CPU anything run faster:"

https://www.engadget.com/2008/04/25/nvidia-vp-joins-the-smack-talk-fun-says-the-intel-cpu-is-dead/

 

NVIDIA declares the CPU dead

april 2008

http://www.tgdaily.com/business-and-law-brief/37137-nvidia-declares-the-cpu-dead

tgdaily.com LINK

En het zit kennelijk in het DNA van Amerikaanse fabrikanten om elkaar in de haren te zitten over wie de snelste en mooiste hardware maakt. Samenwerken tussen firma's onderling zou de oplossing zijn voor de VS computermarkt en de steeds heviger concurrentie vanuit Azië, maar daar doen ze in de VS nog lang niet aan mee. Ze breiden hun afdeling met juridische advocaten nog maandelijks uit.

 

 

 

Conclusie

Met de introductie van de drie grafische NVIDIA kaarten GTX 1060, GTX 1070, GTX 1080 is de rendermarkt fors doorelkaar en wakker geschud. Een CPU gebaseerd renderfirma kan niet in enkele jaren een gerenomeerd GPU gebaseerd render programma op de markt brengen (Octane heeft er jaren in stilte aan gewerkt). Maxwell render is op dit moment bezig om naast de CPU renderer een GPU versie te ontwikkelen met zoveel mogelijk mogelijkheden die ook in de CPU Maxwell render zijn ondergebracht.

De release datum is nog niet bekend gemaakt.

http://blog.digitaltutors.com/dt-exclusive-maxwells-head-render-technology-explains-gpu-prototype/

 

Juan Canada, hoofd van de Maxwell Render afdeling heeft tijdens de SIGGRAPH 2014 een video getoond waarin Maxwell Render op de grafische kaart draait.

*** Zie voor een verslag deze Maxwell GPU pagina

 

 

Apple computers

Apple's aging MacPro is falling far behind Windows rivals

april 2016

computerworld LINK

Voor de prijs van een 22-core Xeon machine (Dell) met professionele NVIDIA (SLI) GPU's wordt bij Apple een 12-core Xeon geboden met twee vaste AMD GPU's.

PCWORLD LINK 1

PCWORLD LINK 2

 

De GPU's worden niet alleen goedkoper en nemen minder vermogen op, ze worden telkens een stuk sneller. Een ontwikkeling die kennelijk nog geen afvlakkking vertoond. Maar daarmee verandert er eigenlijk bitter weinig, de gemiddelde computer gebruiker koopt nog steeds zijn gemiddelde computer hardware, zonder van te voren acht te slaan op de combinatie software @ hardware.

De nieuwe computer wordt aangeschaft en de software komt daarna. De keuze zou moeten worden omgedraaid: welke software wilt u gaan gebruiken en waarom, om vervolgens de bijpassende hardware uit te kiezen of te laten bouwen.

Apple computers, vanaf de eerste ontwikkeling zich richtend op de professionele audio-video markt, heeft zich de laatste vijf jaar niet meer in de professionele wereld vertoond. Men richt zich op de gemiddelde gebruiker en niet meer op de High-end markt. Kennelijk is de High-end computer markt uitsluitend weggelegd voor Windows @ Linux draaiende open computer systemen.

We zien in de nabije toekomst dat steeds meer professionele software fabrikanten zich toeleggen op het uitbrengen van PC gerelateerde software.


GTX 1080 toch (nog) niet geschikt voor renderen?

http://blog.irayrender.com/

nicolapedrali asked:

Good morning, i'm using iRay with 3DSMax 2016; i just bought a new GeForce 1080 (my previous card was a 750ti) BUT.. seems that iRay can't uses it! The 1080 works fine with games and other stuff; iRay renderer panel shows the card as available and checked, but the rendering is slow, exactly like if i use only the CPU! Any idea? thanks

Unfortunately there is no support for Pascal GPUs in iray available yet.

But we are working hard on adding support (and optimizing for it)!

June 08, 2016, 11:47am Permalink


NVIDIA Founder Editions

NVIDIA GTX 1070 en GTX 1080 grafische kaarten

We bekijken wat de fabricage van deze grafische kaarten bij NVIDIA behelst.

Jen-Jsun Huang introduceerde de kaarten in mei 2016. De 1080 kreeg daarbij de verkoopprijs van $ 700,- opgeplakt.

De naam 'founder editions' blijkt niets anders te zijn dan 'reference' uit vroeger tijden. Door de $ 100,- hogere prijsstelling probeert de fabrikant enerzijds de druk op de grafische fabrikanten (MSI, Gigabyte, EVGA, ASUS etc.) op te voeren, anderzijds vormt het een stabiel element in de markt, dat in ieder geval de FOUNDERS EDTION te koop zal zijn.

De praktijk blijkt echter weerbarstiger.

 

NVIDIA film

Introducing the GeForce GTX 1080. Gaming Perfected.

Gepubliceerd op 6 mei 2016

NVIDIA's new flagship GeForce GTX 1080 is the most advanced gaming GPU ever created, driven by the high-performance, power-efficient new NVIDIA Pascal architecture. Discover unprecedented performance, power efficiency, and gaming experiences—driven by the new NVIDIA Pascal architecture. This is the ultimate gaming platform. #GameReady.

http://nvda.ly/pwSH3000j2q

https://youtu.be/JUL6Gc2g4kg


GTX 1080 2560 CUDA Cores en 8 GB VRAM

GTX 1070 1920 CUDA Cores en 8 GB VRAM

GTX 1060 1280 CUDA Cores en 6 GB VRAM

 

Wat is dat eigenlijk de "Founders Edition" ?

http://www.pcgamer.com/what-exactly-is-nvidias-gtx-1080-founders-edition/

Nvidia has quite a few add-in board (AIB) partners, who determine the pricing and features of the cards they sell. Imagine what would happen if Nvidia were to sell their reference designs at MSRP—they'd be competing directly with their partners! That's not a great way to win friends and influence people, so by setting the prices significantly higher, Nvidia leaves plenty of flexibility for their partners. The same goes for the clock speeds; the Founders Edition cooling may be better than what some of the partners offer, and the cards appear ready for some serious overclocking, but you won't get a factory overclock.

Nvidia's 'Founders Edition' graphics cards have been demystified

theverge LINK

 

MSI

https://www.msi.com/Graphics-card/GeForce-GTX-1080-Founders-Edition.html#hero-overview

 

WCCF TECH

http://wccftech.com/nvidia-geforce-gtx-1080-founders-edition-pre-order-listed/

 

ZDNET

Nvidia's GTX 1080 Founders Edition is een geslepen marketingtruc

http://www.zdnet.be/article/180716/nvidias-gtx-1080-founders-edition-is-een-geslepen-marketingtruc/

 

TOM'S HARDWARE

Nvidia GTX 1080, 1070 'Founders Editions' Just Reference Cards

http://www.tomshardware.com/news/nvidia-gtx-1080-1070-founder-edition-reference,31761.html

 

EVGA GTX 1070 Superclocked Review

Een overklokte grafische NVIDIA kaart, die aantrekkelijk is prijs is ten opzichte van de topmodellen. En met een fantastische 8 GB aan geheugen.

 

Recentie GTX 1070

Hardware info LINK

https://tweakers.net/pricewatch/537571/nvidia-geforce-gtx-1070.html

NVIDIA neemt met de introductie van de GTX 1080 en 1070 zelf de productie van de grafische kaart ter hand de zgn. "Founder Editions", maar wel tegen meerprijs.

zdnet be LINK

 

GIGABYTE

http://www.gigabyte.co.nl/products/product-page.aspx?pid=5910#kf

 

REDDIT.COM

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/4ibv5u/more_info_about_founders_edition/

NVIDIA always bins the best chips for themselves. That's how they get full core enabled chips for the Tesla lines, highest end quadro lines etc

The chips don't know what they're gonna be until NVIDIA puts the microcode on them that tells them what they're gonna be. They just have a few different lines for different physical sizes, usually three chips and then those are binned based on voltage, clocks, working cores, memory controller stability et

In the past NVIDIA binned the very best performing chips (the ones with the lowest voltages) to be used on the GeForce GTX 690 and later Titan Z. They needed those low power chips to fit within the TDP of the cards.

This time it looks like they'll be binning these same high performance, lowest energy parts for overclockers to purchase directly from them so they can get some of that sweet milk money

I don't think it'll effect their board partners much to be honest, especially if NVIDIA is going to use the same reference cooler on both cards as board partners will certainly outdo NVIDIA's reference cooler in performance and acoustics very quickly.

 

Problemen met koeling?

Hardware info LINK

 

Hetsnelstenieuws.nl

snelste nieuws LINK

Nvidia GTX 1080, GTX 1070 Presentation 06.05.2016 Paper Launch

Live gestreamd op 6 mei 2016

In short: GTX 1080 = 980 Sli and faster than Titan X, Display Port 1.4, GDDR5x Finfet vram, 9 tflops, release date: 27th of May, price - 599$, 699$ for elite version (golden chip - overclocking beast, lower temps) and GTX 1070 with GDDR5, 6.5 tflops, 379$ and 449$ for Elite version, release date: 10th of June - faster than GTX Titan X

https://youtu.be/it3HVZMSBfY


Visie games en GTX 1080

https://www.rockpapershotgun.com/2016/07/14/gtx-1080-4k-performance/#more-382699

De 1080 is NIET de universele 4K die ik me voor had gesteld.

Het is een goede stap voorwaarts van NVIDIA maar het is nog geen universeel 4K product voor elke computer gebruiker en Game.

Uiteraard heeft deze recensie te maken met de manier waarop Games een beroep doen op de grafische kaart. Indien het om CUDA gebaseerd render programma's gaat, dan zal de balans geheel anders uitvallen.


GeForce GTX 1080 Founders Edition grafische kaart

 

NVIDIA GP104-400-A1 de op Pascal architectuur gebaseerde chip van de GeForce GTX 1080.

 

Wilt u in uw bedrijf veel renderingen maken in een zo kort mogelijke tijd?

Ga dan voor de GPU-render programma's. Bij de introductie van NVIDIA GTX 1080 is duidelijk geworden dat SLI met 4 kaarten van de baan is, daarvoor in de plaats wordt 2 x SLI gepromoot met een iets andere manier van koppelen. De oude SLI koppeling werkt nog wel, maar er is tegen enkele tientjes een nieuwe SLI koppeling (HB Bridge) te koop met hogere bandbreedte. De HB bridge is mede ingegeven door het gebruik van 5K schermen en surround sound.

Renderprogramma's met meerdere ingebouwde Engines maken het mogelijk om alle beschikbare rekenkracht van de CPU en de GPU's te gebruiken, het aantal van deze renderprogramma's is echter nog niet zo groot.

De in 2016 geïntroduceerde GTX 1080 zou door NVIDIA gedurende de hele looptijd van de levensduur in voldoende voorraad worden gehouden. Daarvoor wordt dan gemiddeld $ 100,- extra in rekening gebracht ten opzichte van de gangbare overige grafische kaart fabrikanten.

Echter eind juli 2016 bleek dat ook bij de fabrikant zelf deze kaart niet geleverd kon worden. Of dat toch te maken heeft met de manier waarop de koeling plaatsvindt is niet bekend gemaakt.

Founders Edition GTX 1080 niet in voorraad (eind juli 2016)

Maar niet getreurd, twee dagen later stond ie weer op voorraad.

 

Inmiddels zijn er diverse fabrikaten GTX 1080's op de markt verschenen:

ASUS ROG STRIX GTX 1080 Gaming en Turbo GTX 1080 voor 2 x HDMI

EVGA GTX 1080

GIGABYTE GTX 1080 G1 Gaming

GIGABYTE GTX 1080 XTREME Gaming en ook nog een watergekoelde variant

MSI GTX 1080 Gaming

ZOTAC GTX 1080

en nog enkele andere typen. De leverbaarheid is bij allemaal nog niet optimaal, waardoor de prijs nog kunstmatig aan de hoge kant is.

 

GTX 1080 koppelen met SLI

Standaard wordt door NVIDIA nu 2 x GTX 1080 ondersteund met HB bridge. Het blijkt nl. bijzonder moeilijk om de hoge bandbreedte voor 3 of 4x GPU's te handhaven. Hoger dan 2 stuks wordt nu dan ook afgeraden door NVIDIA. Het is niet helemaal onmogelijk geworden. Om de 3- en 4-weg SLI configuraties toch te kunnen gebruiken is een gratis "Enthusiast Key" van de NVIDIA website nodig. Deze software draait op de PC, volg de stappen en maak de 3-weg of 4-weg SLI alsnog mogelijk. Het rendement van 3- of 4-weg zal wat minder zijn dan bij de vorige generatie GPU's. NVIDIA adviseert max. 2-weg of 1-weg toe te passen. Het is zeker niet altijd nodig om SLI toe te gebruiken om tch met meerdere GPU's te werken. Sommige software detecteert elke GPU in de computer en kan door de gebruiker naar wens worden bijgeschakeld voor het renderproces.

NVIDA adviseert max. 2 kaarten samen te voegen middels SLI, mede ingegeven door testen die men uitvoerde met ondermeer DirectX 12. Officieel dus nu 2-weg SLI met GTX 1080.

TechPowerUp over NVIDIA GeForce GTX 1080

https://www.techpowerup.com/gpudb/2839/geforce-gtx-1080

 

Aanvullende technische gegevens GTX 1080:

OpenCL 1.2 zal worden ondersteund (niet bij NVIDIA bij de specs te vinden). Verder CUDA versie 6.1, Shader Model 5.0 en OpenGL 4.5 en DirectX 12.0.

GP104 is de chip in de GTX 1080 grafische kaart.

 


Rockpapershotgun.com

GTX 1080 is het werkelijk zo goed bij GAMING ?

https://www.rockpapershotgun.com/2016/07/14/gtx-1080-4k-performance/#more-382699

As ever, of course, the bang-for-buck sweetspot is rarely to be found near the top of the GPU pile. Watch this space

 


Waarom zit de Titan X grafische kaart nu nog in het NVIDIA's programma ?

By Jeremy Laird on July 28th, 2016 at 9:00 pm.

https://www.rockpapershotgun.com/2016/07/28/stop-that-its-silly-nvidias-new-titan-x-graphics/

GTX 1080 2560 CUDA Cores en 8 GB GDDR 5X (2-way SLI), 180 Watt

GTX 1070 1920 CUDA Cores en 8 GB GDDR 5X (2-way SLI), 150 Watt

GTX 1060 1280 CUDA Cores en 6 GB GDDR 5X (2-way SLI), 120 Watt

 

GTX Titan X 3072 CUDA Cores en 12 GB VRAM (4-way SLI), 250 Watt


Nieuwsoverzicht

Maart 2017 is de nieuwe GTX 1080 Ti verschenen

homepage

omhoog