RENDER ZONE

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/

homepage

4 Op deze pagina:
Apple MacPro Gen 2 is dringend aan een universeler vervanger toe.
 
pagina 2
pagina 3

Apple pag. 1


Apple computers en render- en 3D programma's

 

Apple geschikt voor geïntegreerde grafische toepassingen?

Een vraag die in de begintijd van Apple geen antwoord nodig had, Apple profileerde zich juist in het bijzonder voor de professionele grafische en audio- en video markt.

Tegenwoordig (2015) is dat duidelijk gewijzigd, de hele koers is omgegooid richting de massa markt. Waar Games en video voor de hoge omzetten kunnen zorgen. Tevens voor de huis-tuin-en-keuken computer gebruik. Alleen al de Game markt (software op allerlei platformen) is in 2015 goed voor 34 Miljard dollar omzet.

 

MacPro's van Gen1.

Met die koerswijziging ten opzichte van de eerste Apple decenia is ook de uitwisselbaarheid onder druk komen te staan. In een MacPro Gen1 was het mogelijk om processoren uit te wisselen, PCI sloten te gebruiken voor een veelheid van toepassingen en geheugen uit te breiden. De MacPro Gen1 is nog steeds na al die jaren het grote voorbeeld.

 

Op deze experimentele plank computer zijn alle essentiële computer onderdelen uitelkaar getrokken om zo de optimale vrijheid te krijgen voor vervangen, veranderen en verbeteren.

Professionals hebben weinig van doen met mode- en stylistische hoogstandjes zoals bij Gen 2 MacPro's. De computer moet als een werkstation zijn gebouwd en er moet van alles mogelijk zijn. Niet alleen bij de verschijningsdatum, maar ook minstens 3 - 5 jaar erna. Een tijd bestendig werkstation, een 'Eco werkstation'?

Generatie 1 Mac Pro's

Die eerste generatie MacPro's had een rechthoekig uitgevoerde aluminium kast die goed uit te breiden was, zoals bij een werkstation hoort. Uitgerust met een dual core Xeon Woodcrest processor en of dual Quad-core Xeon Vlovertown. Welke later werd vervangen door de dual Quad core Xeon Harpertown. Allemaal gebaseerd op het eerste ontwerp uit juli 2010.

Generatie 2 werd door velen bejubeld, maar toen de rook was opgetrokken bleek dat de onderdelen en extra's minder flexibel waren dan Gen1.

Op de 2e Gen. MacPro moest bijzonder lang worden gewacht. Optimaal zou een topmodel werkstation elke anderhalf jaar een belangrijke aanpassing moeten krijgen om in de pas te blijven met bv. nieuwe processor typen en andere fascilliteiten, API's, PCI E uitvoeringen en interfaces.

In 2013 werd dan eindelijk de MacPro Gen2 aangekondigd tijdens de Keynote in juni. Het ontwerp was in de richting van de mode opgeschoven en de grote universele kast (die nog perfect was) werd vervangen door een soort ronde zwarte cylinder. Maar de uiteindelijke levertijd van de Gen2 liet daarna nog vele maanden en dus wederom te lang op zich wachten. De specificaties waren tenopzichte van Gen1 jaren daarvoor, natuurlijk spectaculair. En voor OpenCL toepassingen (ook renderen dus, afhankelijk van de gekozen software) is daar uitstekend mee te werken. En natuurlijk kunt u met deze modische uitvoering ook uitstekend overweg met 3D programma's. Het is belangrijk om dat even te vertellen.

De uitwisselbaarheid, belangrijk voor elk werkstation, was ten onder gegaan aan de modische vormgeving. Ook de universele uitwisselbaarheid van Grafische kaarten zo van zelfsprekend bij Gen1 was verdwenen. Daarvoor in plaats was de dual AMD FirePro D300 uitgevoerd met elk 2 GB GDDR5 VRAM voor de Quad core uitvoering. Verder de dual AMD FirePro D500 met 3 GB VRAM voor de 6-core modellen. Jammer dat niet gekozen is voor AMD's topmodel grafische kaart, dat had beter gestaan.

 

MacPro Gen 2 uitelkaar: een doordachte en goede opzet bij evt reparatie.

 

De MacPro Gen2 heeft een doordachte manier van opbouwen, maar ook van uitelkaar halen. Alle onderdelen zijn vrij toegankelijk.

 

De MacPro Gen2 biedt enorm veel mogelijkheden om de Thunderbolt en andere bussen tot het uiterste te benutten. Echter het gebruik van andere GPU's valt daar niet onder.

 

De PCI sloten zijn verdwenen en daarvoor in de plaats kwam 6 x Thunderbolt 2. De optimale bus voor hoge snelheid heen en weer. Aangezien er Extension boxes op de markt verschenen voor Windows computer lag het voor de hand dat deze via een Thunderbolt interface ook gemakkelijk op Gen2 aangesloten zou kunnen worden. In de Apple winkels wordt de aanstaande MacPro Gen2 koper daar als optie op gewezen. Echter hier komt hetzelfde probleem boven water als bij Gen1, maar nu met nog meer informatie dat het niet gaat werken.

In eerste instantie blijkt het koppelen van grafische kaarten via Thunderbolt in het operating systeem onmogelijk te zijn gemaakt. Daarnaast zijn er geen drivers voor goede en sneller GPU's van NVIDIA of AMD te vinden. Op internet zijn er hobbyisten die zelf drivers schrijven en daar soms een heel eind mee gekomen zijn.

Alleen dit is een andere tak van sport en niet de bedoeling om wekenlang te experimenteren met een 'werkstation' van deze prijsklasse.


Intel geïntegreerde HD Graphics

Apple maakt in een aantal computers van de productlijn gebruik van deze grafische ondersteuning op de processor uitgevoerd. We hebben het in deze site daar al uitgebreid over gehad. Geen goede ontwikkeling voor optimale verwerking, maar gezien het feit dat het er zo veel zijn geworden tijd voor de software leveranciers om daar eens serieuzer naar te kijken en hun "system requirements" beter af te stemmen op de markt.

Zie

Intel HD Graphics, de grafische afwikkeling in de processor


Op de volgende pagina meer over deze professionele experimenteer woede om
dan maar zelf een werkstation met OSX te bouwen.

 

Apple deel 2

homepage

omhoog