RENDER ZONE

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/

homepage 

15 juni 2017 

 
 
 

Quadro professionele kaarten

 
De nieuwe NVIDIA Pascal serie QUADRO GPU's
 
Deze P-serie is een vervanging en verbetering van de bestaande M-serie (Maxwell). Ze zijn voor PCI Esxpress 3.0 x 16 sloten in de (Windows only) computer te gebruiken. Bekijk wel van te voren het vermogen (voeding) en de formfactor.
De architectuur van de GPU is opnieuw samengesteld. Belangrijke plus-punten ten opzichte van de vorige serie zijn:
 
a) snellere verwerking met meer CUDA cores
b) minder opgenomen vermogen
c) VR geschikt
d) geschikt voor 5K schermen
e) lagere formfactor
f) HBM2 of GDDR5 geheugen
g) NVLink bridge compatibel + SLI HB bridge + Quadro Sync II
 
 
Quadro GP100 3584 CUDA cores, dual slot, 8000 - 9000 euro
Quadro P6000 3840 CUDA cores, dual slot, 4930 - 5600 - 6000 euro
Quadro P5000, 2560 CUDA cores, dual slot
Quadro P4000, 1792 CUDA cores, single slot, 1300 euro
 
 
Midrange Professional Pascal voor maken van renderingen
 
Zonder NVLink of HBM2 geheugen:
Quadro P2000, 1024 CUDA cores, single slot, 75 Watt, 5 GB GDDR5, 490 - 750 euro
Quadro P1000, 640 CUDA cores, single slot, 47 Watt, 4 GB GDDR5, 380 - 445 euro
Quadro P600, 384 CUDA cores, single slot, 40 Watt, 2 GB GDDR5, 200 - 280 euro
 
 
Quadro P400, 256 CUDA cores, single slot, 30 Watt, 2 GB GDDR5, 170 - 190 euro
 
 
Het topmodel GP100 (vergis u niet in het lage typenummer) is evenals de Tesla P100 bedoeld voor Deep Learning. Er wordt in de media wel gespeeld met de gedachte om deze voor Games te gebruiken of voor maken van renderingen, maar gezien de prijsstelling is dat toch meer een virtuele gedachte en weinig reeël.
 
Quadro P600
 
 
 

 

GeForce kaarten

 
De Quadro is de professionele tak van NVIDIA op het gebied van grafische kaarten (Windows only). In veel gevallen zijn de GeForce series evengoed geschikt, met soms meer hoger aantal CUDA cores en zeker met een lagere prijsstelling.
 
NVIDIA Titan Xp, 12 GB GDDR5X, 3840 CUDA cores, 6700 - 7400 euro
de snellere uitvoering van de Titan X kaart en met iets meer CUDA cores van 3584 naar 3840. Geheugen snelheid is vrijwel gelijk en 12 GB VRAM geheugen eveneens.
 
GeForce GTX 1080 Ti, 1000 euro
 
 
Midrange GeForce kaarten
 
GeForce GTX 1080, 8 GB GDDR5, 2560 CUDA cores, 620 euro
ook in 1080 Ti uitvoering met 3580 CUDA cores en 11 GB GDDR5X
 
GeForce GTX 1070, 8 GB GDDR5, 1920 CUDA cores, 480 euro
GeForce GTX 1060, 6 GB GDDR5, 1280 CUDA cores, 390 euro
ook in 3 GB uitvoering met iets minder CUDA cores
 
GeForce GTX 1050, 4 GB GDDR5, 640 CUDA cores, 150 euro
in de GTX 1050 Ti uitvoering met 768 CUDA cores
 
 
 
Vergelijken we Quadro P-serie met die van de GeForce serie in de midrange sector:
 
~ 500 euro P2000 1024 CUDA cores, 5 GB VRAM en GTX 1070 1920 CUDA cores en 8 GB VRAM
~ 400 euro P1000 640 CUDA cores, 4 GB VRAM en GTX 1060 1280 CUDA cores en 6 GB VRAM
~ 300 euro P600 384 CUDA cores, 2 GB VRAM en GTX 1050 640 CUDA cores en 4 GB VRAM
 
We kunnen voorzichtig concluderen dat voor het maken van renderingen met CUDA cores het in de meeste gevallen aantrekkelijk is om de GeForce serie te kiezen met duidelijk meer cores en aanzienlijk meer VRAM geheugen. Maar juist bij de professionele werkstations zien we dat vrijwel altijd bij CAD / CAM toch een Quadro kaart wordt toegepast.
 
Alhoewel het vergelijk tussen Quadro versus GeForce altijd moeilijk te maken is en per traject zal moeten worden beoordeeld.
In het kort zijn Quadro kaarten voor langdurig werk bedoeld, rekenen nauwkeuriger, bezitten ze professionele(re) drivers, betere garantievoorwaarden, vaak snellere single en double floating point berekeningen, ECC geheugen controle, snellere double precision berekeningen, andere moederborden en scherm weergave mogelijkheden afgestemd op de professionele gebruiker.
Vaak wordt aangehaald dat de Quadro serie alleen maar een duurdere marketing en sales uitvoering is van de GeForce, mensen die zich meer verdiepen in de verschillen zullen dat zeker niet beamen. Wel is bekend dat de GeForce zich voor een belangrijk deel richt op de GAMES markt, die inmens groot is wereldwijd en die soms parallel kan lopen met de eisen die er bij Render programma's worden gesteld.
 
AutoCAD (ze geven op: "Certified cards and drivers" software wordt vaak in combinatie met Quadro kaarten verkocht, dat is wel ingegeven door het professionele gevoel en minder door techniek. Terwijl het meeste rekenwerk met AutoDesk software NIET door de grafische kaart wordt gedaan, maar met de CPU ! Maar wellicht met de nieuwe voorkeur voor DirecX, dat deze toch naar de GPU verschuift, DirectX is nu juist een specialisme van GeForce kaarten (Game).
 
 
 

Techniek zeker niet altijd transparant

 
Bij AutoDesk blijken de technische vereisten een grijs gebied, mede ingegeven door de sterk verouderde database op internet, waar alle gegevens zijn in te vullen van uw werkstation incl. de GPU. Waarbij alle oude en soms niet meer verkrijgbare Quadro kaarten voorbij komen, de nieuwe series en zelfs de nieuwe software versies worden daar nog niet altijd vermeld. Kennelijk is er geen aandacht genoeg voor om dat allemaal bij te houden. Het is de vraag hoe de AutoDesk dealer het er in dit opzicht vanaf brengt.
 
Voor het maken van CUDA core renderingen lijkt de keuze niet meer zo moeilijk, vaak kunt u meerdere GeForce kaarten in de computer voor dezelfde prijs van een Quadro uitvoering kiezen en dan tikken de CUDA cores snel aan, let daarbij op dat standaard het VRAM geheugen van één kaart kan worden gebruikt.
Het VRAM geheugen is juist belangrijk bij het maken van grote 3D renderingen met veel texturen en materialen. Er zijn 3D programma's (AutoDesk / Solidworks) die specifiek het gebruik van Quadro kaarten als eis stellen. Ze gaan daarbij zover dat er geen support wordt geleverd als een GeForce kaart wordt gebruikt. Of dat terrecht is, nee. De software werkt bijna even goed op een GeForce kaart, wellicht ver achter de komma iets minder nauwkeurig, dan op een Quadro uitvoering. De meningen daarover verschillen behoorlijk en het is de vraag of de software dealer daar wel voldoende expertise in mee kan brengen, de software fabrikant doet het niet, die laat het afweten. En bij de goede PC computer dealer is de kennis van CAD/CAM software ook niet veel beter dan "Quadro wordt aanbevolen‚"
 
 
 
 
De PDF van NVIDIA om de verschillen duidelijk te maken tussen Quadro en GeForce is al van enkele jaren geleden en het vergelijk gaat mank, omdat de typenummers vrijwel allemaal zijn vervangen.
Een objectief vergelijk door een van de bekende internet hardware sites is nog steeds niet uitgevoerd.
http://www.nvidia.com/object/quadro_geforce.html
 
 
CAD OPLEIDING met info over de PC die voor nodig is
Welk werkstation heb je nodig voor Revit?
29 november 2016 door Femke Steigstra
https://www.cadopleiding.nl/blog/welk-werkstation-heb-je-nodig-voor-revit
 
Werkstations Ik ben stil, Amsterdam
https://www.ikbenstil.nl/ikbenstilcomputers/workstations-krachtig-en-snel.html
 
Wat is het nut van workstation GPU in Solidworks?
Link computertotaal
 
"Ik heb geen reseller, want ik heb het van de universiteit gekregen. Als ik zie hoe diep de kennis van Solidworks hier gaat betwijfel ik of ze ook maar enig idee hebben wat zo'n kaart doet in Solidworks. Ik vraag me af of ze überhaupt het verschil weten tussen workstation kaarten en consumenten kaarten.
Solidworks VS heeft geen e-mailadres op z'n site staan, en voor het forum heb ik een speciale supportcode nodig.
 
Ik vraag me af wat de software doet met de grafische kaart, dat is nu net het sleutelpunt. De professionele soft- en hardware dealer weet daarop vaak ook het antwoord niet. En via de professionele websites komen we in dat opzicht ook niet veel verder."
 
SketchUp Pro
https://forums.sketchup.com/t/which-fast-graphics-card-is-best-for-sketchup/17535
Met antwoord van Anssi:
"Quadro cards have no hardware advantage over consumer (GeForce) cards. On the contrary, for the same price, a GeForce delivers much more performance than a Quadro. Quadro drivers have tended to be more reliable than the "consumer" ones. SketchUp doesn't use any Quadro-specific OpenGL features, if there are those."
 
 
Do I need CPU or GPU for SketchUp and rendering?
Link Reddit . com
 
 
Overzicht van SketchUp gebruikers en hun hardware van enkele jaren geleden
Link Docs. google . com
 
 
We zien daar dezelfde trend als bij bv. Artlantis gebruikers. De hardware blijft aan de zuinige kant met de telkens oprukkende nieuwe en zwaardere systeemeisen die de software fabrikant daar elk jaar aan stelt. Waarbij de ondergrens van de hardware steeds wordt opgezocht, om zo veel mogelijk klanten voor de software te interesseren. We zien daarbij dat de software fabrikanten met hun systeem eisen in de meeste gevallen om de hete brij heen manouvreren, waardoor het voor de klant en dus ook de PC dealer het er zeker niet eenvoudiger op wordt. En voor de sales in de gemiddelde PC winkel is er geen andere uitweg dan maar wat te roepen om de deal te sluiten.
 
 
 

 

Apple Macintosh computers en NVIDIA kaarten

 
Het is midden juni 2017 nog gissen, maar wellicht dat er in de nieuwe iMacPro's wel een NVIDIA GPU in wordt aangebracht. Het is nog even afwachten tot december.
 
http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/043.html
http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/036.html
 
De huidige MacPro serie, kan NIET met NVIDIA kaarten overweg. Wellicht de MacPro 2018 / 2019 zal dat wel kunnen, het wordt onderhand wel eens tijd Apple !
 
http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/042.html
De hardware loopt al jaren achter met wat er in de wereld te koop is voor Windows computers. Maar wel met een aantrekkelijk operating systeem en gebruikers interface, dat wel.
 


naar boven