RenderInfo

RENDER PROGRAMMA INFORMATIE

Wat is renderen?

Het bewerken van een 3D model van bv. 3D programma zoals SketchUp Pro naar een fotorealistische afbeelding of zelfs animatie.

 

Waarom een Render programma?

Met een render programma kunt u uw 3D ontwerpen van bv. SketchUp Pro nog veel meer 'laten leven' door gebruik te maken van meerdere (gekleurde) lichtbronnen en spiegelingen. Daarnaast zijn er verbeterde texturen en diverse opties mogelijk en soms wolkenluchten.

 

Is een render programma duur?

De prijs valt mee, Render[in] is zo'n redelijk geprijsd programma. Waarom we uit het grote aanbod van render programma's juist deze hebben gekozen? Omdat, tegen onze verwachting in, het programma een goede rendering oplevert in een redelijk korte tijd, waarbij het mogelijk is om met een Preview te controleren wat er wordt ingesteld. Wel dient u de juiste computer hardware te hebben, zie de systeem eisen.

Tijdens het schrijven van de Nederlandse handleiding voor Render[in] V3 is gebleken, dat u goede fotorealistische presentaties kunt maken van uw SketchUp Pro ontwerp, voor zowel architectuur als interieur.

Ook SU Podium, een van de eerste plug-ins voor SketchUp scoort goed wat prijs betreft, samen met de aantrekkelijke Podium Browser database.

De prijs van Artlantis Render of Studio en die van Twinmotion liggen aanzienlijk hoger. Dat komt direct terug in de meerwaarde van de manier van werken.

 

Wat voor soorten render programma's zijn er?

Er zijn nog meer plug-ins voor SketchUp op de markt: SU Podium en V-Ray, elk met hun eigen mogelijkheden en bijzonderheden. En Artlantis Render en Studio als los programma, waar u de 3D SketchUp Pro bestanden kunt importeren.

Voor zowel SU Podium (de laatste versie is V2.5.1 Plus) als Artlantis (laatste versie 6.5) zijn Nederlandse handleidingen bij onze uitgeverij beschikbaar. En dan is er nog een buitenbeentje, zowel qua bedieningsgemak, mogelijkheden en de aanschafprijs en dat is Twinmotion. Ook voor Twinmotion werd een starters handleiding geschreven in het Nederlands, zodat een ieder het gratis demonstratie programma zo optimaal mogelijk kan benutten. Twinmotion's kracht is gelegen in het maken van life films van uw eigen SketchUp ontwerpen. Waarbij het niet alleen om stilstaande renderingsbeelden gaat maar vooral om bewegende beelden, waarbij u de TV camera kunt bedienen.

http://twinmotion.abvent.com/

Wilt u een kijkje nemen in de manier waarop dat gaat in Twinmotion's programma zelf?

http://vador.abvent.com/twin-test-as/wp-content/
uploads/sites/60/2015/03/twinmotion-interface-intro.webm

Op deze site hebben we nog meer films, waarvan er een aantal zelf zijn gemaakt.

http://www.3dontwerpen.nl/twinmotion/index.html

Render programma's worden ook wel ingedeeld in de manier waarop ze uiteindelijk de definitieve rendering maken:

1. in de processor

2. in de grafische kaart

3. met een combinatie van GPU en CPU, bv. OpenGL, OpenCL, DirectX etc.

4. met CUDA cores middels NVIDIA Windows grafische kaart

 

Wat is een Render programma?

Een render programma is in staat om een bestaande (bv. SketchUp Pro) 3D-ontwerp als het ware in drie dimensies af te tasten en daarbij gebruik te maken van de door u opgestelde lichtbronnen. Zo wordt een ogenschijnlijk saai 3D model voorzien van levendig licht- en schaduw partijen, kleur en spiegelingen. Hetgeen een fotorealistische afbeelding kan opleveren. U kunt met een render programma uw ontwerp op een perfecte manier presenteren in de sfeer, die u wilt bereiken.

 

Vergelijking diverse renderprogramma's

 

Render plugin voor SketchUp Pro.

Waarbij u gebruik kunt maken van de SketchUp texturen en achtergrond of met behulp van Podium Browser deze in een hogere kwaliteit kiezen. Samen met de Nederlandse handleiding is het nu mogelijk om efficiënter dan voorheen renderingen te maken. Prettig daarbij is dat u over de geschikte computer beschikt, wij helpen u gaarne met het evauleren daarvan.

http://www.3dontwerpen.nl/podium/index.html

Van de nieuwste versie van SU Podium maakte onze uitgeverij deze handleiding voor Podium gebruikers:

http://www.ontmoeting.nl/render-prgr/podium/index.html

Bovenaan SketchUp ontwerp, onder de eerste proef rendering met licht en schaduw met de ingestelde lampen. SU Podium z'n sterke punt is de mogelijkheid om over perfecte en moderne 3D modellen voor interieur en exterieur te beschikken middels de Podium Browser. Direct onder handbereik van elke Podium gebruiker.

 

Renderplugin voor SketchUp Pro

Aantrekkelijk geprijsde render plugin voor SketchUp: Render[in] V3.

Prima start om het programma snel te leren gebruiken, incl. alle installatie instructies.

De Preview bij Render[in] is een enorm pluspunt van deze render plugin voor SketchUp. U ziet direct in welke richting u de instellingen moet maken. Links 7 iconen van Render[in] om de diverse menu's op te roepen. Met iVisit kunt u uw ontwerpen ook nog op een tablet of smartphone presenteren. En wilt u nog meer? Ook dat kan met behulp van iVisit360.

Een gekleurde achtergrond en één plaatje met 9 gaten. Het oppervlak eronder is ingesteld op 100% spiegeling. Dergelijke afbeeldingen zijn met SketchUp Pro alleen nooit te verwezenlijken, met een renderprogramma krijgt u meer.

Architectuur en interieur, maar ook experimentele renderingen kunt u maken. Hier een gegolfd oppervlak in SketchUp getekend met een foto camera erop. Als achtergrond een gekleurde strepen. Het gegolfde oppervlak ingsteld op 100% reflectie.

 

Stand-alone programma

Artlantis staat bekend om zijn goede interface en wijze waarop de werkvolgorde optimaal kan worden ingezet. Om dit render programma dat voor ondermeer SketchUp Pro geschikt is, goed te kunnen gebruiken, is wederom de juiste en goede computer hardware aanbevolen. Bij versie 6.5 (introductie op 1 febr. 2017) werd het netwerk renderen geïntroduceerd, waardoor het mogelijk wordt om een aantal computers tegelijk te laten renderen. En dat kan een enorm voordeel zijn. Mede door de gratis Nodes die u zo maar kunt gebruiken.

Verdere is in versie 6.5 de wolkenlucht teruggekomen. En heeft de Preview een cosmetische verandering ondergaan.

Zie http://www.3dontwerpen.nl/artlantis/index.html

Uitgebreide informatie en handleiding over Artlantis 6.x

http://www.ontmoeting.nl/render-prgr/artl6/index.html

Het instellen van de verlichting is een sterk punt bij Artlantis, ten opzichte van de andere plug-ins is het eenvoudiger, sneller en natuurlijker. Door middel van de Preview in Artlantis zijn de te maken instellingen op het scherm te volgen.

Het Artlantis programma in beeld. Boven de menubalk, links het vastgelegde aanzicht, in het midden de Preview en rechts het scherm tijdens het maken van de uiteindelijke rendering.

Detail van de fiets, rendering in Artlantis.

KLM vliegtuig uit SketchUp Pro en luchtfoto van de Polderbaan Schiphol. Rendering Artlantis.

 

Renderplugin voor SketchUp Pro / 3ds Max, Rhino, Maya of Revit (zijn afzonderlijke programma's).

Wilt u een perfecte rendering maken en bent u gecharmeerd geraakt van de fantastische voorbeelden op internet? Schaf dan deze plug-in aan voor SketchUp Pro. Ook hier geldt dat u de goede computer hardware dient te hebben zie:

http://www.3dontwerpen.nl/vray/index.html

V-Ray vraagt wel inleving in de manier van werken met het render programma, bent u bereid om dat te leren, dan heeft u hier een fantastische rendermotor onder handbereik binnen SketchUp Pro of een van de andere 3D tekenprogramma's.

Er is voor V-Ray voor SketchUp een nieuwe versie 3.4 in voorbereiding (begin febr. 2017), de uiteindelijk release datum wordt nog later door de Chaos Group bekend gemaakt.


Render programma praktijk test (PDF) - febr. 2017

http://www.3dontwerpen.nl/PDF/welk-renderprogramma.pdf

 

Render principes

277 pagina's

http://www.ontmoeting.nl/render/index.html

 

Render zone

De meest belangrijke renderprogramma's in de wereld, met uitgebreid hardware overzicht van grafische kaarten en processoren van Intel.

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/index.html

Nadere informatie en optimaal advies over de door u gebruikte computer of evt. een nieuwe computer, geheel en al gratis.

info@ontmoeting.nl


Overige documentatie

http://www.ontmoeting.nl/render/ uitgave over de principes van renderen

 

• Wij helpen u gaarne met het oplossen van uw vragen betreffende het werken met renderprogramma's. Stuur uw E-mail: info@ontmoeting.nl

 

naar boven